Moja Korpa

Ukupno:0 RSD

Kontakt

Ako imate pitanje ili Vam je potrebna neka informacija, molimo Vas popunite formu.

Popunite formu

Method Feeder sistemi i mamci



I pored neke lične sigurnosti u određeni mamac ili sistem, u koji se kunemo (oblik i veličina udice, vrsta i debljina monofila ili strune), brojni su faktori koji mogu uticati na dobar izbor, a samim tim i ulov. Veličina ribe koja se lovi na konkretnoj vodi, konfiguracija terena, boja i karakteristike dna, bistrina, temperatura i dubina vode, doba godine i dana, neki su od faktora koje možete uzeti u obzir.

Ovom prilikom bih predstavio svoj lični izbor tri sistema koji su se pokazali kao najpouzdaniji i najuniverzalniji u prethodnih nekoliko sezona. Navešću neke osnovne karakteristike, prednosti i eventuane nedostatke.


Za početak, da uopšteno kažemo nešto o izboru udice i strune ili monofila, koji koristimo za predvez. 

Što se tiče udice, svako ima neke svoje favorite i to je priča bez kraja. Ono što morate imati na umu da je ovo deo pribora na kom jednostavno ne smete štedeti. Veličina može varirati u zavisnosti od očekivane ribe i pre svega mora biti usklađena sa mamcem. Najčešće su to veličine od 12 do 8-ice sa okcem za vezivanje ’’čvora bez čvora’’. Bez kompromisa, moraju biti jake, gotovo nesavitljive i oštre kao vrag. Većina novih modela se radi u mat boji, kako bi se neutralisao odsjaj udice u vodi i doprinelo manjoj vidljivosti. Moj lični izbor poslednje dve sezone su dva modela Trabucco power XS i XS Specimen. (veliine 8 i 10).



Kada odlučujete čime ćete vezati udicu i sam sistem, priča se svodi na monofil i to najbolje fluorocarbon ili upredenu strunu. Koja je razlika? 

Ukratko, monofil, ima određenu istegljivost, fluorokarboni gotovo su nevidljivi u vodi, upravo zbog toga, pogodni su za pop-up mamce, koje želimo da odignemo od dna. Nedostatak bi bilo to što su manje nosivosti u odnosu na strunu i podložniji krzanju. Iako su, zahvajujući modernim tehnologijama izrade, poslednjih godina, dostupni fluorocarboni povećane otpornosti i respektabilne nosivosti u odnosu na promer. Što se tiče izbora dijametra, opet je stvar terena i veličine ribe. Sve od 0.16 do 0.30 može doći u obzir. Uopšteno, za ribu preko 2kg, 0.20, pa naviše.

Najjednostavnije rečeno, struna je sve suprotno najlonu. Jaka, otrpornija na krzanje (to ne znači da se ne može oštetiti i pući!) i nerastegljiva... To su upravo njene prednosti. Preporučujem korišćenje debljina od 0.10 do 0.20. Nedostatak strune je to što je vidljiva i lošiji je izbor za mamce koji se odižu od dna. 

Šta god bilo, obzirom da su predvezi dužine 8 do 15cm, jedan kotur od 50-ak metara može potrajati, tako da nemojte štedeti. Odaberite kvalitenije. Moj izbor su struna Trabucco Dyna Tex POWER silk 0,16, zelene boje, a od monofila, XPS Fluorocarbon Saltwater 50m ili XPS ultra strong FC403




Konačno, prelazimo na izbor sistema:

1. Klasičan sistem na dlaku sa stoperom. 

Identično kao kod šaranskih sistema za boile, samo u manjim razmerama. Možete koristiti, strunu ili monofil. Prednost ovog sistema je što se je odabir mamca gotovo neograničen. Sve što se može nanizati na dlaku je prihvatljivo. Boile malog promera, kukuruz, soft pelete, svi gumeni mamci (veštački kukuruz, tajger, crvi i sl.). 

Nedostatak u odnosu na preostala dva sistema je to što je za nijansu sporija promena mamca, što nekada može biti problem. Još jedna prednost je ako koristite silikonski pop up ili neki sličan veštački mamac, možete praktično loviti celi dan, a da ne menjate ništa, osim da ga dipujete u neki atraktor. 

2. Sistem na trn je zapravo proizašao iz prethodnog. Na dlaku se vezuje metalni trn, koji može biti nazubljen i mamac se ubada na njega. Ovaj sistem se odlično pokazao poslednjih godina u kombinaciji sa pop up boilicama od 4 do 10mm. Ovako plasiran mamac, u dobro izbalansiranom sistemu, prirodno leluja u gomilici hrane i udica je praktično neuočljiva. Od suštinske važnosti je balans mamca kod ovakvih sistema, a to znači da pop-up stoji odignut od dna, podiže udicu, ali je ne odvaja od dna. (prikazano u fotografijama). Prednost – veoma brza zamena mamca, pošto su boilice dostupne na našem tržistu u velikom broju boja, veličina i mirisa. Preporuka - GICA mix pop up boile 6-8mm.

Mana ovog sistema bi bila što nije moguće baš sve mamce plasirati, bez rizika od spadanja. Trn se može vezivati kako fluorocarbonom, tako i strunom. 

3. Sistem sa gumicom, takozvani – bait band, je sve popularniji poslednjih godina u Engleskoj, odakle potiče i sama tehnika. Slično sistemu na dlaku samo što peletice ili boile u adekvatnom obliku ubacujemo u rastegljivu gumicu na kraju dlake. Ovaj sistem je posebno zahvalan, ako želimo da mamac sa udicom odignemo od dna, pošto je izuzetno lak. Isto tako, zamena mamca se vrši brzo i lako. Kao mamac se može koristiti praktično sve što odgovara dijametru gumice. Mana je jedino što ipak postoji mala mogućnost spadanja istog. Dobar izbor za ovaj sistem su GICA mix soft pellete promera oko 6-8mm 

Na kraju bih naglasio da je u method tehnici, naravno, moguće vrlo uspešno pecati klasičnim načinom, sa mamcem direktno na udici. Želja je bila da ovde budu predstavljeni neki malo noviji pristupi.



Kakav bi savet i zaključak bio na kraju? 

Ako želite da podignete mamac od dna, koristite udicu vezanu florocarbonom, soft ili običnu pop-up peletu. Kod sva tri sistema, ključan je balans mamca, koji postižete prilagođavanjem veličine i težine udice i samog sistema i mogućnosti podizanja pop-up-a. A to se najbolje postiže empirijom, dakle, potopite u vodu i proveravate kako stoji. 

Odaberite sistem u koji imate najviše poverenja i on neka bude prvi izbor, ali ipak proširite vidike, ovladajte svim alternativama i budite spremni da eksperimentišete. 

U tome je čar, zar ne?


Verujem da će slike, koje prate tekst, bolje objasniti od mene.


Bistro i uzdravlje!


Jovan Bajkin