Moja Korpa

Ukupno:0 RSD

Kontakt

Ako imate pitanje ili Vam je potrebna neka informacija, molimo Vas popunite formu.

Popunite formu

Položaji feeder štapa na stajaćim i tekućim vodama



Veoma zanimljiva tema o tome "Kako idealno postaviti feeder štap?".

Postoji mnogo načina i položaja za postavljanje štapa u zavisnosti od vode na kojoj se nalazimo, vremenskih uslova, pa čak i navike ribolovca. Postoje neka ne pisana pravila, koja se ne moraju i ne mogu primeniti u svim uslovima pecanja, a to su da na stajaćim voda vrh štapa spuštamo što bliže površini vode, dok na tekućim vodama štap postavljamo pod odredjenim uglom od 45-60 stepeni sa vrhom na gore. Ova dva načina postavljanja štapa su najčešća kod većine ribolovaca.



Zašto je to tako? Dilema koju ći iz mog ugla pokušati da objasnim fiderašima koji tek stupaju na scenu. ➡ Na stajaćim vodama štap postavljamo sa vrhom do površine vode iz razloga da što više osnovnog najlona bude potopljeno, da bi kontakt ribolovca sa hranilicom i samom ribom bio što direktnici i bolji, jer su na stajaćim vodama, vodene struje jako male. To se može primeniti kada su vremenski uslovi dobri, sa blagim vetrom, ali ne i kada duva jak vetar koji pravi talase, koji će stalno pomerati vrh štapa, gde je teško razaznati šta je udarac ribe, a šta pomeranje od vetra ili talasa. U tom slučaju se vrh ne može postaviti do vode, već se podiže od vodoravnog položaja do ugla od nekih 15-20 stepeni, nekad i više. To se radi iz razloga što su talasi najveći talasi do same obale, a podizanje vrha štapa izbegavamo te talase koji se formiraju na par metara od obale a samim tim će vrh biti mirniji. Štap na stajaćim vodana ne možemo postaviti pravo ispred sebe, već vrh koji je blizu površine vode pomeramo u levu ili desnu stranu u odnosu na položaj ribolovca i mesto zabačaja (mesta gde se nalaze hranilica i mamac) pod uglom od oko 90 stepeni ili manji, dovoljno toliko da se vrh vrlo malo savije a sve zbog lakšeg uočavanja udaraca. (Ima više mojih fotografija u prilogu).



Na tekućim vodama štap postavljamo tako da vrh štapa ide na gore, na štapu koji postavljamo pod odredjenim uglom od nekih 40 do 60 stepeni najčešće, pravo ispred sebe sa leve ili desne strane stolice. To se radi prvenstveno zbog vodene struje koja najlon nosi nizvodno, a da bi što manje najlona bilo u vodi, samim tim i manji otpor strune i boljeg kontakta ribolovca i štapa sa hranilicom i lakšeg uočavanja udarca. ⚠Jedna stvar koju sam i ja radio kao počenik a koja je pogrešna, je prejako zatezanje najlona, gde se vrh previše savije i ceo sistem prenategne. Tada su udarci manje vidljivi i veće su šanse da se udarac promaši. To jedino prolazi kod ultra lajt vrhova za mirne vode, ali opet bez preterivanja u zatezanju. Kao što sam u početku napisao, ovo nisu pravila kojih se morate striktno pridržavati, ali će svakako pomoći da lakše uočite udarac na vrhu štapa i dodjete do ulova i tako upotpunite Vaše uživanje pored vode.

Bistro