Moja Korpa

Ukupno:0 RSD

Kontakt

Ako imate pitanje ili Vam je potrebna neka informacija, molimo Vas popunite formu.

Popunite formu

Kako izabrati odgovarajući feeder štap

Feeder tehnika je trenutno u velikoj ekspanziji kod nas, izbor feeder štapova i opreme za tu tehniku je sve veći i bolji. Uvoznici poznatih brendova se sve više trude, i sve više toga je sada dostupno za razliku od ranijih godina. Feeder je mene lično oduševio iz više razloga, nisam bio ljubitelj dubinskog načina pecanja, jer je to za mene bilo "penzionersko" pecanje, zabaciš i čekaš satima da se nešto desi, tako da sam od malena pecao na plovak. Kada sam na nagovor prijatelja pre više godina prvi put kupio feeder štap i na prvom pecanju prošao mnogo dobro stvari su se promenile.


Shvatio sam da je to sasvim druga dimenzija u odnosu na načine dubinskog pecanja za koje sam znao do tada, kao i za pecanje na plovak. Moj prvi feeder štap sam kupio kao i većima početnika nasumice i napamet. Nisam čak ni znao koje je akcije i težine bacanja, dok nije stigao kod mene brzom poštom. Štap sa dva vrha, jedan crveni, jedan zeleni, sa tanjim sam pecao na jezeru sa debljim na reci. Imalo je tu ulova ali nije bilo to to.

Edukacijom preko prijatelja i preko sveznajućeg googla sam dosta toga naučio i shvatio da ne postoji univerzalni feeder štap. Gledao sam dosta filmova sa youtub-a koje prave uglavnom poznati svetski fideraši i najbolji svetski takmičari, ali tim gledanjem ne možete doneti odluku u vezi kupovine odgovarajućeg feeder štapa jer oni pecaju sa vrhunskom opremom, tj. najkvalitetnijim štapovima tog proizvodjača koji ih sponzoriše i koji oni promovišu, koji su često nedostupni prosečnom stanovniku naše zemlje.



Šta trebate znati i uraditi pre kupovine prvog feeder štapa. Trebate voditi računa o nekim stvarima i kupiti štap koji odgovara vodi gde palnirate da pecate i veličini ribe koju želite da pecate. Dakle pre kupovine štapa posavetujte se sa nekim ko se više godina bavi pecanjem feeder tehnikom i ko je kroz ruke provukao mnogo različitih feeder štapova. Gledao sam dosta puta kolege koje sa šaranskim štapovima pecaju sitnu deveriku na obližnjem jezeru. Žale se kako ih riba nadmudruje, stalno im skida crve sa udice ili vade štap, ponovo pune hranilicu, na udici isisani crvi, a udarca nije bilo. E pa udarca bi bilo i nije riba pametnija od Vas ali Vam je pogrešan štap sa pogrešnim vrhom u ruci.



Ne boj te se finih lite štapova, jer više ćete ribe loviti, biće manje nerealizovanih udaraca, manje spadanja ribe i što je najvažnije više ćete uživati u ribolovu, ali i tu postoje neka pravila i uskladjivanja štapa sa veličinom ribe. Posle ovog teksta će Vam nadam se biti lakše objašnjenje i moje mišljenje koje deli većina fideraša da ne postoji univerzalni feeder štap, ali da postoji štap koji može pokriti nekoliko različitih voda ili veličina ribe koju pecate.Feeder štapove delimo na više kategorija.

Imamo štapove akcije lite, medium light, medium, medium heavy, heavy, extra heavy.Da kreneo od od najjačih štapova koji na sebi imaju oznaku "H" Iili Heavy - to su štapovi za veče i borbenije ribe, rečne tokove sa jakim vodenim strujama, za komercijalne vode sa krupnim šaranima, amurima, brze, jake i veće reke gde očekujete šarana, amura, mrenu, i za sve vode gde pecate na velikoj udaljenosti, mada daljina zabačaja zavisi i od njegove dužine.Štapovi koji na sebi imaju oznaku "M" ili Medium su najzastupljeniji i najprodavaniji štapovi, koji mogu pokriti više različitih vodenih površina i riba koje očekujete na štapu. Medium štapovi su dovoljno osetljivi za ribolov bele ribe na stajaćim i tekućim vodama, ali mogu se izboriti i sa iznenadnim, neočekivanim gostom kao što je šaran, mrena, klen, plotica, krupna deverika.Feeder štapovi sa oznakom "L" ili Light su štapovi koje ja lično najviše volim i sa njima obozavam da pecam. Štapovi idealni za stajaće ili sporo tekuće vode, jezera, kanale. Idelani su za sitnu belu ribu ako što je keder, deverika, bodorka, babuška...

Sa njima ćete najviše uživati, osetiti svaki pokret ribe u vodi. Štap koji će Vas iznenaditi i kada se na udici nadje krupna riba. Mnogi ribolovci koji tek kreću sa feeder tehnikom lite štapove gledaju sa podcenjivanjem i razmisljanjem da će ta čačkalica pući na prvoj ribi. E pa nije tako.



Štapove i vrhove na štapovima kao što znamo lome ribolovci a ne ribe. Još jedna stvar, ja lično ne preporučujem lite štapove početnicima, to je ipak štap za ribolovce koji imaju malo staža u feeder ribolovu, jer se često desi da ih početnici polome prilikom prvog zabačaja jer na njega okače hranilicu koja je mnogo teška i ne prilagodjena težini bacanja štapa. Sad par reči o težni bacanja štapa. Pored akcije svaki štap bi na sebi trebao da ima naglašenu težinu bacanja koja tu ne stoji slučajno. Lite feeder štapovi imaju male težine bacanja do nekih 50-60 gr. maksimalno, i moja preporuka i idealna težina hranilice za te štapove je do 30.gr plus hrana da nebi opteretili previše vrh štapa. Uobilajene dužine štapa se kreću od 3 do 3,6 metara.Medium štapovi su težine bacanja od nekih 50 do 90 gr. gde možete koristiti i malo teže hranilice ali ne i preko 50, maksimalno 60 gr. Njihova dužina varira najčešće od 3,3 do 3,9 metara. Na kraju Heavy štapovi koji kreću od 90 gr težine bacanja pa na dalje i sa njima možete bacati hranilice od 60 gr. i više u zavisnosti od oznaka na štapu.Njihova dužina je najčešće izmedju 3,6 i 4,2 metra. Oznake akcije ili jačine oredjuje oštrinu i finoću kontre A gde se savija samo vrh stapa (veoma oštar i tvrd štap), B gde se štap savija od vrha do prve trećine štapa i C gde se savija više od polovine štapa i D gde se savija skoro ceo štap (parablični štapovi), meni omiljeni.Mnogo toga ima još da se piše i polemiše oko akcija, težina bacanja i samih feeder štapova ali o tome ću pisati u nekom od drugih tekstova.

Nadam se da sam koliko toliko objasnio i pomogao prvenstveno mladim kolegama koji tek počinju sa pecanjem feeder tehnikom, a starijim i iskusnijim valjda nisam bio dosadan jer sam pisao o nečemu što je njima već poznato. Iskreno se nadam da će ovaj tekst nekome pomoći da lakše odabere svog omiljenog ljubimca, ne kupućuji napamet kao što je većina nas uradila prilikom kupovine prvog feeder štapa i gubila sate provodeći na internetu, gledajući fideraše na youtube-u, umesto da to vreme provede u dobrom pecanju na fider. Naučno je dokazano da gledanje u vodu smanjuje krvni pritisak i opušta ljudski organizam, zato što manje gledajte u monitore, što više u vodu, jer pecati se mora. ;)



Bistro