Moja Korpa

Ukupno:0 RSD

Kontakt

Ako imate pitanje ili Vam je potrebna neka informacija, molimo Vas popunite formu.

Popunite formu

Feeder ribolov Milan Piperković


Kada dodje rano proleće i krenu topliji dani, tada i naša omiljena jezerska riba postaje sve aktivnija. Nekoliko stvari koje mi obični sportski ribolovci možemo uraditi i na šta po meni treba obratiti pažnju da bi imali dobar ulov deverike. Kao što svi znamo nije neka filozofija upecatii deveriku koje u nekim jezerima kao što je Gružansko ima mnogo, ali šta uraditi da imate još bolji ulov i sa po nekom ozbiljnijom ribom.



Odabrati pravo mesto, sa čistim dnom. Nakon sondiranja dna, klipujte najlon na mašinici, što je jedna od najbitnijih stvari kod fidera, što dosta početnika ne radi. Odabir štapa je takodje bitan, kao što znamo deverike koje se najčešće javljaju su oko 100-200 grama, tako da pribor mora biti osetljiv, štap Lite eventualno Medium Lite akcije sa težinom bacanja ne većom od 75 gr. Dužina štapa zavisi od daljine zabačaja ili navike samog ribolovca, ali neke dužine koju ribolovci vole variraju od 3,3 do 3,9 m.



Nekad se neki ribolovci zapitaju kako kolega pored mene vadi ribu svaki minut a ja ništa i vadim samo udice sa isisanim larvama i crvima. Probem može biti u štapu, tj.vrhu. Ne možete pecati deveriku sa šaranskim štapovima težine bacanja 120 i više grama sa vrhom od 1,2 ili 3 Oza.



Druga stvar, kod ribolovaca starijeg kova je udica veličine 10 koja je po njima univerzalna i u njoj može biti problem. To je po meni velika udica, osim ako se ne pecaju deverike od nekoliko kg. Moj raspod udice u velicinama za deveriku sa Gružanskog jezera je od velicina 14 do 18.





Sledeća stvar je odabir mamca, kao što znamo najbolji su prirodni mamci koje riba može pronaći u vodi i najčešči mamac za deveriku je larva. Pored larve poželjno je imati i ostale žive mamce kao što su tanke gliste, fuji, bele i pink crvice.

Ja praktikujem da mamac koji stavim na udicu posaljem i kroz hranilicu u sendviču od hrane. Umereno doziranje živih mamaca kroz hranu će lakše i brže privući ribu na mesto hranjenja i držati je na istom mestu. Prekomerna upotreba živih mamaca može pokvariti pecanje i često dovući napast zvanu cverglan.

Pored živih mamaca opšte je poznato da krupnije deverike često dolaze na kukuruz šećerac, koji je takodje potrebnmo imati i probati sa njim. Dobar je iz više razloga. Na njega često dodju i krupne babuške eventualno neki šaran koga ima sve više na Gružanskom jezeru što me raduje.

Hrana koju najčešće koristim zadnjih godinu dana je Gica mix Brasem, mr.Barbel Kanal, Red fruit. Odličnog mirisa, sastava i granulacije. Bitna stvar nakon dobro izmešane i navlažene hrane je prosejavanje hrane, jako bitna stvar zbog lepšeg otvaranja u vodi. Hranilice koje su potrebne na jezerima su dosta manjih gramaža, i manjih gabarita jer je voda stajaća. Pored hranilice za početno granjenje potrebno je imati i hranilice manjih dimenzija težina od 10-30 grama. Moji favoriti su hranilice AS koje su za sada ne prevazidjene.



Bitna stvar kod feeder tehnike uopšte je ekperimentisanje, nemojte da Vas mrzi da menjate udicu, dužinu predveza, mamce, hranu i dr. tokom pecanja. Uklopite štap, najlon, udicu prema ribi koju pecate i bićete bolji od grugih. Samo jako, uporno i u tačku. Nadam se da će ovo nekom od početnika u fideru pomoći, znam da nisam iznislio ništa novo, sve je već rečeno, ali čisto da se podsetimo.

Bistro


slike: